Szczaw lubi miejsca słoneczne, osłonięte od wiatru
Należy ja sadzić w ziemi lekkiej i żyznej pośród innych warzyw
Można z powodzeniem hodować ją także na parapecie w kuchni
Idealnie sprawdzi się jako składnik zup, sosów czy sałatek
Dzięki sporej zawartości błonnika, szczaw pobudza trawienie, chroni wątrobę oraz serce, a także działa moczopędnie i krwiotwórczo
Napar z liści lub sok z surowego szczawiu poprawia apetyt
Liście zawierają sporo garbników - związków, które zmniejszają nasilenie biegunki lub zatrzymują ją, działając ściągająco na błonę śluzową jelita grubego.
Naparem ze szczawiu można przemywać trudno gojące się rany
Oprócz wielu witamin i minerałów, szczaw zawiera kwas szczawiowy, wiec należy pamietać, iż maksymalna ilość szczawiu w potrawie powinna wynosić 90 gram i należy do niej zawsze dodawać jajko, mleko bądz śmietanę
Poza walorami zdrowotnymi i kulinarnymi stanowi niewątpliwą ozdobę każdego ogrodu.
Należy ją sadzić w donicach lub w gruncie
SZCZAW
chat
Komentarze (0)
Na razie nie dodano żadnej recenzji.
error
Chwilowo nie możesz polubić tej opinii
feedback
Zgłoś komentarz
Czy jesteś pewien, że chcesz zgłosić ten komentarz?
check_circle
Zgłoszenie wysłane
Twój komentarz został wysłany i będzie widoczny po zatwierdzeniu przez moderatora.
error
Twoje zgłoszenie nie może zostać wysłane
Napisz swoją opinię
check_circle
Recenzja została wysłana
Twój komentarz został dodany i będzie widoczny jak tylko zatwierdzi go moderator.
Szczaw ( Rumex ) sadzonka
CHARAKTERYSTYKA: