search

Stewia sadzonka

5,90 zł
Brutto

 Stewia sadzonka

Ilość
Obecnie brak na stanie

 

Polityka bezpieczeństwa

 

Zasady dostawy

 

Zasady zwrotu

STEWIA sadzonka  Stevia rebaudiana

Roślina z rodziny astrowatych służąca do słodzenia potraw i napojów pochodząca z Brazyli i Paragwaju

 

CHARAKTERYSTYKA:

  • Posiada zielone listki o słodkawym smaku
  • Naturalne źródło słodzika polecanego przez dietetyków
  • Wysoka zawartość stewizydu, który jest 20 razy słodszy od białego cukru
  • Spożywanie stewii pobudza apetyt, działa regenerująco na trzustkę, zwalcza nadciśnienie i oczywiście pomaga w walce z cukrzycą
  • Obniża ciśnienie krwi, działa bakteriobójczo i przeciwgrzybiczo
  • w formie maseczek i okładów pozytywnie wpływa na zanikanie trądziku, zamykanie porów, gojenie się ran oraz dezynfekuje skórę.
  • Można z powodzeniem hodować cały rok na słonecznym parapecie w pojemnikach (należy zapenić dobry drenaż w donicach, np. za pomocą warstwy keramzytu)
  • Do gruntu można sadzić od maja
  • optymalna temperatura uprawy wynosi 15–16 st. C.
  • Stewia preferuje podłoża piaszczyste, przepuszczalne, średnio zasobne w składniki pokarmowe (odczyn kwaśny do neutralnego)
  • Rośliny stewii nie tolerują  zalegania wody w glebie (donicy), nie lubią także zbytniego przesuszania
  • Idealnie sprawdzi się do słodzenia potraw, napojów itp.
  • Najlepiej rośnie w miejscach słonecznych
  • Zwykle sadzi się je w rozstawie 60-70 x 15-20 cm
  • Warto usuwać kwiatostany, aby liście były bardziej wartościowe
  • Do suszenia najlepiej zbierać listki w okolicy października (wtedy są najsłodsze)

JAK UŻYWAĆ:

  1.  Listki stewii można spożywać zarówno suszone jak i świeże
  2. Świeże liście stewii można dodawać do potraw, sałatek i napojów, sproszkowane zaś mogą posłużyć jako słodzik.
  3. Glikozydy stewiolowe nie ulegają rozkładowi w wysokiej temperaturze (do 180 st. C), dlatego roślinę można wykorzystywać także do słodzenia soków i konfitur oraz do pieczenia.
STEWIA
chat Komentarze (0)
Na razie nie dodano żadnej recenzji.