Roślina z rodziny astrowatych służąca do słodzenia potraw i napojów pochodząca z Brazyli i Paragwaju
CHARAKTERYSTYKA:
Posiada zielone listki o słodkawym smaku
Naturalne źródło słodzika polecanego przez dietetyków
Wysoka zawartość stewizydu, który jest 20 razy słodszy od białego cukru
Spożywanie stewii pobudza apetyt, działa regenerująco na trzustkę, zwalcza nadciśnienie i oczywiście pomaga w walce z cukrzycą
Obniża ciśnienie krwi, działa bakteriobójczo i przeciwgrzybiczo
w formie maseczek i okładów pozytywnie wpływa na zanikanie trądziku, zamykanie porów, gojenie się ran oraz dezynfekuje skórę.
Można z powodzeniem hodować cały rok na słonecznym parapecie w pojemnikach (należy zapenić dobry drenaż w donicach, np. za pomocą warstwy keramzytu)
Do gruntu można sadzić od maja
optymalna temperatura uprawy wynosi 15–16 st. C.
Stewia preferuje podłoża piaszczyste, przepuszczalne, średnio zasobne w składniki pokarmowe (odczyn kwaśny do neutralnego)
Rośliny stewii nie tolerują zalegania wody w glebie (donicy), nie lubią także zbytniego przesuszania
Idealnie sprawdzi się do słodzenia potraw, napojów itp.
Najlepiej rośnie w miejscach słonecznych
Zwykle sadzi się je w rozstawie 60-70 x 15-20 cm
Warto usuwać kwiatostany, aby liście były bardziej wartościowe
Do suszenia najlepiej zbierać listki w okolicy października (wtedy są najsłodsze)
JAK UŻYWAĆ:
Listki stewii można spożywać zarówno suszone jak i świeże
Świeże liście stewii można dodawać do potraw, sałatek i napojów, sproszkowane zaś mogą posłużyć jako słodzik.
Glikozydy stewiolowe nie ulegają rozkładowi w wysokiej temperaturze (do 180 st. C), dlatego roślinę można wykorzystywać także do słodzenia soków i konfitur oraz do pieczenia.
STEWIA
chat
Komentarze (0)
Na razie nie dodano żadnej recenzji.
error
Chwilowo nie możesz polubić tej opinii
feedback
Zgłoś komentarz
Czy jesteś pewien, że chcesz zgłosić ten komentarz?
check_circle
Zgłoszenie wysłane
Twój komentarz został wysłany i będzie widoczny po zatwierdzeniu przez moderatora.
error
Twoje zgłoszenie nie może zostać wysłane
Napisz swoją opinię
check_circle
Recenzja została wysłana
Twój komentarz został dodany i będzie widoczny jak tylko zatwierdzi go moderator.
error
Twoja recenzja nie może być wysłana
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:
STEWIA sadzonka Stevia rebaudiana
Roślina z rodziny astrowatych służąca do słodzenia potraw i napojów pochodząca z Brazyli i Paragwaju
CHARAKTERYSTYKA:
JAK UŻYWAĆ: