Warzywo mające zastosowanie w kuchni (najczęściej wykorzystuje się je jako dodatek do sałatek, surówek, zup) oraz w medycynie naturalnej.
Por stosuje się na anemię, bóle reumatyczne, a także w postaci syropu na kaszel.
Posiada dużo właściwości odżywczych, witamin (m.in. A, E, K, C), oraz minerałów i kwasów tłuszczowych.
Wpływa korzystnie na zmniejszenie ciśnienia tętniczego krwi.
Warzywo najlepiej uprawiać na próchnicznych, średnio zwięzłych, gliniasto-piaszczystych glebach o ph=6-7 i na słonecznym stanowisku, ważne jest aby ziemia była wilgotna.
POR4
chat
Komentarze (0)
Na razie nie dodano żadnej recenzji.
error
Chwilowo nie możesz polubić tej opinii
feedback
Zgłoś komentarz
Czy jesteś pewien, że chcesz zgłosić ten komentarz?
check_circle
Zgłoszenie wysłane
Twój komentarz został wysłany i będzie widoczny po zatwierdzeniu przez moderatora.
error
Twoje zgłoszenie nie może zostać wysłane
Napisz swoją opinię
check_circle
Recenzja została wysłana
Twój komentarz został dodany i będzie widoczny jak tylko zatwierdzi go moderator.